Poezija slov i krasok v epochu modernizma - Panek, Inna, 1976-2016 (2013)
Poezie slov a barev v éře modernismu. Moderna je zkoumána systémově z několika zorných úhlů: 1) filozofického; 2) genderového; 3) lingvistického; 4) výtvarného; 5) ekfrastického. Koncepce syntezy charakteristické pro modernismus je analyzována jak z hlediska mužského (V. Solovjev, A. Blok, A. Belyj, V. Brjusov), tak ženského (A. Achmatovová, M. Cvetajevová a Z. Gippius) pohledu na svět. V šíře koncipovaném kontextu je posuzována v úloze „výtvarné a literární mixáže“ (M. Chagall - A. Achmatovová; M. Vrubeľ - M. Cvetajevová; L. Bakst - Z. Gippius); pozornost je věnována i časoprostorovému sepětí mezi poezií a malířstvím. Analýza barevného vidění básnířek dává nahlédnout i do existenciálních poloh jejich tvorby