Aromatické látky v potravinách - Mareková, Monika (2013)
Tato bakalářská práce se zabývá hlavními aspekty aromatických látek v potravinách. Úvodní část práce je zaměřena na stručnou charakteristiku interakcí mezi potravinovou matricí a aromatickými látkami vzhledem k vnímání jejich senzorických vlastností. Následně se práce soustředí na popis specifických požadavek pro vývoj, výrobu, legislativní zastřešení a monitoring přijmu aromatických látek, ale taky možných zdravotních obav a rizik spojených s jejich přítomností ve velmi širokém spektru potravin. Praktická část zahrnuje analýzu dotazníkového šetření, které má zhodnotit důležitost chuti a vůně potravin jako kritéria pro jejich preferenci. Dále si klade za úkol zmapovat obecné povědomí o aromatických látkách v potravinách a pomocí frekvenčního dotazníku nastínit, které skupiny potravin se na příjmu aromatických látek podílejí v největší míře.