Polymorfismus lidského obličeje - Sýkorová, Lucie (2014)
Tato diplomová práce je věnována zhodnocení fenotypové podobnosti obličeje příbuzných jedinců za účelem možného využití výsledků pro správnou identifikaci osob v kriminalistice a ve forenzní antropologii. V práci byly použity 3D modely obličeje jedinců v příbuzenském vztahu matka-dcera; celkem bylo zhodnoceno 35 párů. Průměrný věkový rozdíl mezi matkou a dcerou byl 26 let. Podobnost obličeje byla hodnocena dvěma způsoby: metrickou metodou tradiční morfometrie a analýzou význačných bodů. Použitím tradiční metrické metody byly testovány přímé vzdálenosti mezi digitalizovanými body. Testováno bylo 12 horizontálních a 12 vertikálních rozměrů. Statistické hodnocení nepotvrdilo hypotézu, že jedinci ve vztahu matka-dcera si jsou podobnější než náhodně vybrané páry z matek a dcer. Použitím metody geometrické morfometrie analýzy význačných bodů bylo zhodnoceno 19 znaků.