Antropologický rozbor kosterních nálezů z kraje Vysočina - Němcová, Jana (2014)
Tato práce se zabývá zhodnocením vlivu životních podmínek na lidské kosterní nálezy obyvatel kraje Vysočina datované do 16. až 19. století. Do analýzy byly zahrnuty kosterní soubory z Jihlavy a Jaroměřic nad Rokytnou, jejichž základní antropologická analýza byla převzata z předchozích publikací. Zhodnocení bylo provedeno na základě kraniofaciální asymetrie lebek a hypoplázie zubní skloviny. Do analýzy kraniofaciální asymetrie bylo zahrnuto 14 jedinců z Jihlavy a 12 jedinců z Jaroměřic nad Rokytnou. Hypoplázie zubní skloviny byla hodnocena u 30 jedinců z Jihlavy a 42 jedinců z Jaroměřic nad Rokytnou. Vyhodnocená data byla dále statisticky porovnávána. Výsledky analýzy kraniofaciální asymetrie neprokázaly statisticky významný mezipopulační rozdíl v asymetrii zkoumaných lebek. Statistické zhodnocení hypoplázie prokázalo statisticky významný mezipopulační rozdíl v projevu hypoplázie u pohlaví a také v rámci věkových kategorií.