Analýza rozptylu cen internetových obchodů - Prešnajderová, Martina (2013)
Předmětem bakalářské práce Analýza rozptylu cen internetových obchodů je empirický výzkum sledující vývoj internetových cen. K získání dat byl využit server Heureka.cz data za sledované období 94 dnů byla následně analyzována za použití nástrojů matematické statistiky. Zjistili jsme, že na vybraných trzích se vyskytují různé cenové strategie. Objevují se zde prodejci trvale udržující nejvyšší a naopak nejnižší ceny, ale také obchody s proměnlivou cenovou linií. Korelace mezi prodejci závisí na kategorii produktu. Pomocí regresních modelů určujeme faktory ovlivňující cenový rozptyl na internetu, kde mezi faktory ovlivňující rozptyl patří počet prodejců, zmíněné rozdělení do kategorií a v jaké cenové skupině se zboží pohybuje.