Pojistná matematika v příkladech - Truong, Mai Phuong (2013)
Cílem této bakalářské práce je formou řešených příkladu ilustrovat základní matematické metody používané v pojistné matematice. Po prostudování textu, rozčleněného do tří kapitol, bude čtenář umět odhadnou pojistné rezervy a spočítat výši pojistného jakéhokoliv druhu životního či neživotního pojištění. Pro odhad rezerv neživotního pojištění budeme používat pouze dvě metody - metodu separace a metodu Chain-Ladder. V poslední části bakalářské práce se budeme věnovat matematickému modelování a seznámíme se s Poissonovým procesem.