Automobil: Lidská agrese - Musil, Ondřej (2014)
V této diplomové práci se věnujeme problematice agresivního chování v prostředí automobilové dopravy a silniční dopravy obecně. V teoretické části je stručně uvedena historie automobilů s důrazem na její počátky, následovaná uvedením do problematiky agrese nahlížené zejména z psychologického hlediska. Závěrem je uveden přehled poznatků z psychologie dopravy se zaměřením na agresi. V praktické části se zabýváme problematikou agrese spojené s automobily z hlediska samotných řidičů. Výzkum byl prováděn dotazníkovým šetřením, kterého ze zůčastnilo celkem 86 řidičů obou pohlaví ve věku od 22 do 61 let, s různě dlouhou praxí, zaměřeným zejména na zkušenosti řidičů s agresivním chováním a s tím souvisejícím chováním v provozu. Obdržené výsledky, které měli sloužit k prokázání závislostí a vztahů mezi jednotlivými složkami agrese však nepotvrdily ani jednu z hypotéz.