Vznik a vývoj lineární perspektivy - Zgodová, Aneta (2014)
Tato diplomová práce je určena všem čtenářům, kteří mají zájem jak o geometrii, tak o malířství. Zaměřuje se na vznik, vývoj a využití lineární perspektivy. Jako první jsou v této práci uvedeny a vysvětleny základní pojmy lineární perspektivy. Poté přecházím k chronologicky řazenému výkladu o vývoji této zobrazovací metody. Jako samostatné kapitoly jsou uvedeny kapitola o reliéfu a kapitola nazvaná Optické iluze. Práce je doplněna vhodnými obrázky.