Rozšíření sekretorského systému v současné populaci v České republice - Chudá, Petra (2014)
Tato práce se zabývá stanovením rozšíření sekretorů a nesekretorů v současné populaci v České republice. Spolu se statusem sekretorství bylo pomocí dotazníku zjišťováno pohlaví, věk a místo narození. Experimentální stanovení statusu sekretorství bylo prováděno ze slin pomocí aglutinačně inhibiční metody. Výzkumu se zúčastnilo 172 probandů české národnosti, z nichž 81 jedinců tvořili muži a 91 ženy. Věkové rozmezí našich probandů se pohybovalo od 13 do 79 let. Jedinci, kteří byli našimi metodami určeni jako nesekretoři, tvořili 21,51 % (tj. 37 jedinců). Získaná data byla statisticky testována. Nebyla prokázána spojitost statusu sekretorství s věkem, pohlavím ani místem původu. Výsledky naší studie byly porovnány s předchozími studiemi sekretorství v různých populacích.