Hormonální antikoncepce a výběr partnera - Musilová, Tereza, 1986- (2014)
Tématem této diplomové práce je potenciální vztah užívání hormonální antikoncepce s výběrem partnera u člověka. Podle předchozích studií by hormonální antikoncepce mohla měnit přirozené kognitivní a behaviorální mechanismy, které se uplatňují při výběru partnera. Jiná studie naznačuje, že zjištěné odlišnosti v partnerských preferencích i reálném výběru partnera mohou být důsledkem předchozích biologických rozdílů mezi skupinami žen a ne vlivem antikoncepce samotné. Cílem empirické studie bylo zjistit, zda se nějak liší sexuální dimorfismus v obličeji a obličejová podobnost heterosexuálních partnerů mezi páry, kde žena v době vzniku užívala kombinovanou hormonální antikoncepci a páry, kde ji neužívala (tj. měla přirozený menstruační cyklus).