Matematika v antickém Řecku - Špirudová, Barbora (2014)
V této diplomové práci se věnujeme matematice v antickém Řecku. Vývoj matematiky a její rozdělení na praktickou a teoretickou větev je zpracován v širším pojetí. Práce je zaměřena na aritmetiku v podání pythagorejců a algebraickou symboliku vytvořenou Diofantem z Alexandrie, geometrie je zde obsažena pouze jako podpůrný prostředek.