Arachnofauna Botanické zahrady PřF MU - Pravcová, Lucie (2014)
V této bakalářské práci jsem se věnovala arachnofauně v Botanické zahradě PřF MU. Cílem bylo vytvořit seznam druhů vyskytujících se v exteriérové části Botanické zahrady. Od května 2012 do září 2013 jsem prováděla sběr pavouků pomocí zemních pastí, smýkání a sklepávání. Celkem jsem nashromáždila 511 jedinců, jež jsem zařadila do 21 čeledí, 56 rodů a 85 druhů. Nejpočetnější čeledí byla čeleď Linyphiidae (20,7%) ihned následovaná čeledí Lycosidae (19,7%). Převážná většina druhů patří mezi druhy se širokou ekologickou valencí, jež jsou schopny snášet vlivy urbanizace, jimž jsou ve městě vystaveny. Bylo zde nalezeno 7 druhů pavouků, jež lze považovat za habitatové specialisty (Amaurobius ferox, Lathys humilis, Nigma walckenaeri, Scytodes thoracica, Synageles venator, Synema globosum, Xysticus sabulosus, Zodarion rubidum), nicméně arachnofauna Botanické zahrady spíše vykazuje znaky hypotézy o rostoucím narušení krajiny.