Fluviální geomorfologie širšího okolí lokality Osypané břehy (Strážnické Pomoraví) - Ondruch, Jakub (2014)
Diplomová práce se soustředí na podchycení časoprostorového vývoje laterální dynamiky koryta volně meandrujícího úseku řeky Moravy ve Strážnickém Pomoraví a jejich konsekvence ve vývoji příbřežní vegetace. Zejména mezi lety 1938-1963 dosahovala tempa laterální migrace stejných hodnot v porovnání se značně většími vodními toky. Příčinou zvýšené dynamiky byly vodohospodářské zásahy ovlivňující sklon hydrologický režim. V prostorovém měřítku byla dynamika koncentrována do tří meandrových pásů oddělených přímými stabilními segmenty. Nejvýznamnějšími geometrickými proměnnými byly šířka koryta a poloměr zakřivení, nicméně oba parametry nebyly schopně plně vysvětlit časoprostorovou variabilitu dynamiky laterálních posunů. Dalšími proměnnými řádově stejného významu byly počet povodní s velikostí Q2 a vyšší, geologické vlastnosti erodovaného materiálu a krajinná pokrývka.