Pevnost ve střihu vybraných anizotropních hornin s kliváží - Berčáková, Andrea (2014)
Diplomová práce je soustředěna na zkoumání smykové pevnosti jílovité břidlice s viditelnými plochami oslabení - kliváží. Zkoušky se realizovaly na tělískách s předem stanovenou plochou porušení. Vyvrtaná jádra břidlic byla rozdělená do pěti skupin na základě odklonu ploch kliváže v tělískách. Testování každé skupiny proběhlo v sedmi směrech střihu. Tělíska břidlic prokázaly anizotropii pevnosti. Velký rozptyl naměřených hodnot pevnosti způsobovaly především rozdílné odklony ploch kliváže, dále také směry střihu, i když v menší míře. Na základě odklonů kliváže od roviny střihu byly rozlišeny mechanismy střižného porušování tělísek a vytváření ploch usmýknutí (střižná reaktivace kliváže vs. příčné trhání). Velmi výrazný vliv směru střihu na pevnost byl prokázán na tělískách s odklonem ploch oslabení kolmo na rovinu střihu.