Vlastnosti odhadů parametrů Poissonova a exponenciálního rozložení - Fojtová, Jana (2014)
V této diplomové práci se věnujeme odhadům parametrů exponenciálního a Poissonova rozložení. Práce je rozdělena do čtyř tématických okruhů. V první části jsou uvedeny základní vlastnosti exponenciálního a Poissonova rozložení. Druhá část je pak věnována bodovým a intervalovým odhadům parametrů zmíněných rozložení. V části následující (3. kapitola) je uveden vznik a vývoj metody Monte Carlo a popsány generátory pseudonáhodných čísel. Dále je zde ověřena kvalita generátorů, které využívá systém MATLAB. Poslední kapitola se zabývá simulacemi bodových a intervalových odhadů exponenciálního a Poissonova rozložení.