Modely nestacionárních časových řad - Haraštová, Tereza (2014)
Diplomová práce shrnuje tři základní přístupy k modelování nestacionárních časových řad a klade důraz na jejich aplikaci na reálnou časovou řadu v programovém prostředí R-language. První přístup - přístup deterministický používá lineární regresi a modeluje nestacionaritu trendu jako funkci času. Box - Jenkinsova metodologie chápe celou časovou řadu jako řadu stochastického charakteru a modeluje ji na základě studie vnitřních autokorelačních vztahů. Dynamické lineární modely data modelují prostřednictvím datové a stavové rovnice.