Vypracování podmiňovacího testu magnetické orientace laboratorního hmyzu. - Karas, Jakub (2014)
Předkládaná diplomová práce se věnuje problematice aplikace podmiňování na magnetorecepční testy u laboratorního hmyzu. Práce vznikla jako reakce na nedostatky spontánních testů magnetosenzitivity u laboratorního hmyzu. Vychází tedy z praktické potřeby robustního a i na malých vzorcích plně funkčního testu magnetorecepce. Práce je členěna na dva hlavní oddíly. První, teoretický oddíl shrnuje současné literární poznatky o procesu učení a tvorbě paměti, které jsou základem všech podmiňovacích testů. Dále se zaměřuje na mechanismy učení u hmyzu a krátce se věnuje schopnosti magnetorecepce u živočichů. Stěžejní část je věnována podrobnému popisu podmiňování a faktorů ovlivňujících úspěšnost tohoto procesu. Závěrem se zabývá dosavadními poznatky z výzkumů spojených právě s podmiňováním a aplikací podmiňování v magnetorecepčních testech. Druhý, praktický oddíl tvoří protokol o vypracování podmíněné behaviorální reakce na magnetický stimul u švába P. americana. Výzkum se zaměřuje na vliv ...