Role transportérů rodiny ABC B v melanogenezi a multilékové rezistenci melanomů - Gudernová, Iva (2013)
Maligní melanomy vznikají z buněk melanocytů, které na rozdíl od jiných typů nádorů obsahují melanosomy, organely které mají schopnost syntetizovat melanin. Proces tvorby melaninu se obecně nazývá melanogeneze, která kromě biogeneze melanosomů, syntézy melaninu, zahrnuje také detoxikaci endogenních cytotoxických látek prostřednictvím melaninu. Melanomy často bývají rezistentní ke konvenční léčbě, jako je chemoterapie. Důvodem může být jejich schopnost detoxifikace látek prostřednictvím melaninu nebo zamezení průniku látek zvýšeným exportem zprostředkovaným membránovými transportéry rodiny ABC B, konkrétně MDR1/Pgp/ABC B1 a ABC B5. Exprese transportéru ABC B5 je hojná na melanosomech i povrchu melanocytů. Studie na buňkách melanomů, které postrádaly schopnost syntézy melaninu, prokázaly nepřítomnost ABC B5 transportéru, z čehož lze usuzovat zapojení tohoto transportéru do melanogeneze. Studium transkripční regulace tohoto proteinu tak může vést k nalezení potenciálních cílů genové ...