Bítešská ortorula-jednoduchá nebo vícefázová intruze? - Vitula, Zdeněk (2014)
Cílem práce bylo v bítešské ortorule ve svratecké klenbě moravika zjistit na základě obsahu a poměru U, Th a K z regionální terénní gamaspektrometrie, zda je ortorula tvořena jednoduchou nebo vícefázovou intruzí. Ortoruly se nejvíce odlišovaly v koncetraci K. Zajímavým zjištěním bylo zvyšování koncentrace K v tělese bítešské ortoruly směrem od západu k východu. V ortorule byly ověřeny obecně nízké koncentrace sledovaných prvků. Dnešní obsahy U a Th v ortorule byly přepočítány do dřívějších obsahů v pravděpodobné době vzniku horniny. Z obsahů se zaměřením na U a Th vyplývá, že je ortorula homogenní hornina chudá na tyto prvky. Nízké obsahy U, Th v regionálním gamaspektrometrickém měření i v přepočtech obsahu potvrzují, že je intruze jednoduchá. Bítešská ortorula pravděpodobně vznikla z protolitu, který byl chudý na U a Th.