Studium primárních fází v „písekitu“ z píseckých pegmatitů - Urgela, Peter (2014)
Predložená práca sa vo svojej prvej rešeršnej časti zaoberá granitickými pegmatitmi, ktoré sú zdrojovou oblasťou „písekitu“, ich zložením a klasifikáciou. Popisuje „písekit“, jeho objav, chemické zloženie, výskyt a minerály, ktoré ho tvoria, ako agregát jemnozrnných väčšinou metamiktizovaných Y, REE, Nb, Ta, Ti oxidov. Je „zmesou“ primárnych minerálov polykrasu-(Y), euxenitu-(Y), samarskitu-(Y) a fergusonitu-(Y). „Písekit“ podstúpil nizkoteplotnú hydrotermálnu alteráciu, ktorej výsledkom je obohatenie o Si, As a P a ochudobnenie o Y, REE a U, preto sú „písekitové“minerály intenzívne nahrádzané U, Nb, Ti, Fe, As, P-bohatými sekundárnymi fázami. Medzi najčastejšie sa vyskytujúce sekundárne mineraly parí pyrochlór, ktorý je stručne charakterizovaný, hlavne po stránke chemického zloženia. Vo vlastnej práci sa riešia chemické analýzy vzoriek obsahujúcich primárne oxidy z 3 lokalít - lom U Obrázku, lom U Nového rybníka, Údraž, ich rozlíšenie a zaradenie do jednotlivých skupín minerálov.