Heraltický zdroj pitné vody - Píro, Matěj (2014)
Práce se zabývá lokálním zdrojem podzemní vody, heraltickou jímací oblastí. Jedná se o oblast o rozloze 7,5 km2, která se nachází cca 13 km západně od obce Třebíč. Z velké části je pokryta smrkovými lesy. Oblast je zdrojem pitné vody pro obce Třebíč a Heraltice, obsluhuje tedy asi 38 000 obyvatel. Její vydatnost činí cca 21 l/s. Práce podává fyzicko-geografickou analýzu oblasti a statistickými metodami zkoumá kvantitativní a kvalitativní ukazatele. Kvantitativní data byla zkoumána s měsíčním krokem pro období 1997-2009. Objemy produkce prameniště I, prameniště II i vrtu VH1 vykazují klesající lineární trend. Zkoumáno bylo 22 kvalitativních ukazatelů za období 1993-2008 s měsíčním a ročním krokem. Hodnoty proměnných většinově vykazují pozitivní trend. Obsah nežádoucích složek ve vodě klesá, naopak obsah složek žádoucích roste. Problémem, který ovlivňuje kvalitu vody, je zemědělská činnost v severovýchodní části území.