Vybrané fyzickogeografické faktory ovlivňující vznik lavinových procesů v centrální části Nízkých Tater a analýza lavinového ohrožení - Kačmárová, Zuzana (2013)
Cílem této práce je zhodnocení vybraných faktorů reliéfu ovlivňujících vznik lavin a analýza lavinového ohrožení v centrální části Nízkých Tater. Pro tento účel byly vybrány dvě modelové doliny na severní a tři na jižní straně vrcholového hřbetu. Vlastní analýze lavinového ohrožení předcházel mimo jiné rozbor morfometrických poměrů území na základě digitálního modelu reliéfu. Dále byla charakterizována lavinová situace obecně a lavinové dráhy byly zařazeny do kategorií podle četnosti výskytu lavin, morfologie a druhu ohrožení a škod. Těžiště práce představuje statistické vyhodnocení dat ze Střediska lavinové prevence se zaměřením se na vybrané topografické parametry odtrhových pásem lavin. Cílem bylo odhalit rozdíly či podobnosti mezi severní a jižní stranou území, jakož i mezi jednotlivými dolinami. Aplikované byly metody deskriptivní a vícerozměrní statistiky a také byla provedena neparametrická analýza rozptylu.