Adaptivní dynamika - Kalina, Jiří, 1965-; Pospíšil, Zdeněk, 1960-; Masarykova univerzita. Ústav matematiky a statistiky (2013)
Diplomová práce Adaptivní dynamika se zabývá mechanizmy vlivů charakteristických znaků biologických typů na velikosti jejich populací. Na rozdíl od běžné populační dynamiky adaptivní dynamika dovoluje zahrnout do modelu vliv náhodných mutací a určit tak pro každý typ směr, kterým se bude vyvíjet pod tlakem evoluce ovlivněné jak prostředím, tak ostatními typy v rámci populace. Vzhledem ke svému rozsahu práce přináší základní vhled do adaptivně dynamické problematiky, dosud v českém jazyce opomíjeném, definuje elementární pojmy (invazní exponent, selekční gradient aj.) a na několika příkladech demonstruje základní postupy vyšetřování biologických modelů z hlediska adaptivní dynamiky.
This diploma thesis called "Adaptive dnymics" deals with influence mechanisms of characteristics traits of biological species on the size of their populations. Unlike of the classical population dynamics, the adaptive dynamics allows to include the influence of random mutation in the model and thus determine for each species the direction in which it will develop under the evolutionary pressure influenced both by the environment and other species within the population. Due to its scope, the thesis provides only fundamental insights into adaptive dynamic problematics, yet neglected in the Czech language, defines the basic concepts (the invasion exponent, selection gradient, etc.), and on several examples demonstrates elementary procedures for an investigation of biological models in terms of adaptive dynamics.
Vedoucí práce: Zdeněk Pospíšil
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2014
Keywords: evolučně stabilní strategie; singulární body; critical points; evolutionarily stable strategy; diplomové práce; master's theses