Adaptivní dynamika - Kalina, Jiří, 1965- (2013)
Diplomová práce Adaptivní dynamika se zabývá mechanizmy vlivů charakteristických znaků biologických typů na velikosti jejich populací. Na rozdíl od běžné populační dynamiky adaptivní dynamika dovoluje zahrnout do modelu vliv náhodných mutací a určit tak pro každý typ směr, kterým se bude vyvíjet pod tlakem evoluce ovlivněné jak prostředím, tak ostatními typy v rámci populace. Vzhledem ke svému rozsahu práce přináší základní vhled do adaptivně dynamické problematiky, dosud v českém jazyce opomíjeném, definuje elementární pojmy (invazní exponent, selekční gradient aj.) a na několika příkladech demonstruje základní postupy vyšetřování biologických modelů z hlediska adaptivní dynamiky.