Rizikové faktory rekurentního a těžkého průběhu kolitidy vyvolané infekcí Clostridium difficile - Vojtilová, Lenka (2013)
Kolitida vyvolaná infekcí Clostridium difficile představuje, vzhledem ke stoupajícímu počtu hlášených případů, významný zdravotnický problém ve vyspělých zemích. Na vzestupu je nejen incidence, ale i závažnost onemocnění, mortalita, počet léčebných selhání a rekurencí. Od roku 2003 jsou ve vyspělých zemích Ameriky, Evropy a Asie referovány epidemie infekce vyvolané C. difficile a v nemocnicích jsou identifikovány tzv. epidemické kmeny C. difficile. Infekce vyvolaná C. difficile je nyní nejčastější příčinou nozokomiálních infekčních průjmů u dospělých ve vyspělých zemích. Stoupající náklady spojené s prevencí, diagnostikou a léčbou této infekce jsou značnou finanční zátěží pro zdravotnictví. C. difficile patří k běžným komenzálům sliznice tlustého střeva člověka i zvířat, včetně toxigenních kmenů. K rozvoji infekce dochází jen za určitých okolností. Rizikové faktory vzniku onemocnění jsou dobře popsané, patří k nim střevní dysmikrobie po předchozím užívání antibiotik, věk pacienta nad 6