Diagnostika a terapie akutní biliární pankreatitidy v terciárním centru - Stibůrek, Oldřich (2013)
Akutní pankreatitida (AP) je závažným onemocněním s nezanedbatelnou morbiditou a mortalitou. Nejčastější příčinou AP je cholelithiáza (30-50%). Cholecystektomie (CHCE) představuje základní preventivní opatření recidiv biliární akutní pankreatitidy (BAP). Endoskopická papilosfinkterotomie (EPST) je alternativou u pacientů nevhodných pro operační zákrok. Současná doporučení odborných společností považují u lehké BAP za nutné provedení cholecystektomie do 2, maximálně do 4, týdnů od propuštění, ideálně však za téže hospitalizace. Adherence k těmto doporučením se mezi jednotlivými zeměmi i pracovišti významně liší. Cílem práce bylo zhodnotit léčbu akutní biliární pankreatitidy se zvláštním zaměřením na adherenci k platným doporučením v podmínkách terciární nemocnice v České republice. Základem práce je retrospektivní analýza pacientů hospitalizovaných pro akutní pankreatitidu na Interní gastroenterologické klinice Fakultní nemocnice Brno v letech 2007 až 2012. Za jasně biliární byly považo