Mineralogie chloritů ze serpentinitů u Hrubšic - Zachovalová, Markéta (2013)
Bakalářská práce se zabývá studiem chloritů ze serpentinitů u Hrubšic, nedaleko Ivančic. Teoretická část se věnuje geografii a geologii dané oblasti, specifikuje horninu serpentinit a charakterizuje hrubšický serpentinitový masiv. Zaměřuje se na dosavadní mineralogické poznatky zájmového území a popisuje strukturu, krystalochemii, genezi a rozšíření chloritů. Studované chlority jsou tří základních typů, rozlišených na základě minerální asociace a chemického složení. Klasifikačně odpovídají klinochloru s kolísajícím podílem (2-22%) chamositové komponenty. Mají nízký obsah Cr a Ni. Vznik těchto chloritů je vázán na reakční zóny mezi serpentinitem a horninami bohatými SiO2 (pegmatity).