Potravinové interakce v rámci antibiotické terapie - Cikánková, Tereza, 1986-; Zendulka, Ondřej; Masarykova univerzita. Lékařská fakulta (2014)
Tato bakalářská práce se zabývá především potravinovými interakcemi v rámci antibiotické léčby a významem probiotik ve vztahu s antimikrobiální terapií. Tato dvě témata a související okolnosti jsou teoreticky popsány v první části. Vyhodnocení dotazníkového průzkumu je věnována druhá část práce. První část teoretické práce se zabývá charakteristikou jednotlivých antibiotických skupin se zaměřením na konkrétní potravinové interakce. Následující úsek stručně pojednává o střevní mikroflóře, dále o vlastnostech probiotik a jejich roli v organismu. Především se věnuje významu probiotik v souvislosti s antimikrobiální léčbou. Cílem praktické části této práce bylo pomocí dotazníkové metody zhodnotit zejména povědomí dotazovaných o některých potravinách nevhodných v průběhu jejich antibiotické terapie a posoudit jejich představy o významu probiotik ve vztahu s antimikrobiální terapií.
This bachelor´s thesis primarily deals with food interaction in the frame of antibiotic treatment and the importance of probiotic in the relation to antimicrobial therapy. These two themes and the related circumstances are writen theoretically in the first part. The questionnaire suvey is given the second part of this thesis. The first part of this thesis deals with the characteristic of the separated antibiotic groups in the relation to the paticular food interaction. The following section briefly deals with intestinal flora afterwards about the characteristic of probiotic and their role in the organism. Primarily it is about the importance of probiotic in the relation to antimicrobial treatment. The aim of the practical part of this thesis was thanks to the questionnaire method mainly to evaluate knowledge of the asked people about some inconvinient food in the duration of their antibiotic therapy and to consider their ideas about the importance of probiotic in the relation to antimi
Vedoucí práce: Ondřej Zendulka
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2014
Keywords: antibiotická profylaxe; antibiotika - interakce; antibiotika; antimikrobiální terapie; probiotika; Antibiotic Prophylaxis; antibiotics; antimicrobial therapy; Probiotics; bakalářské práce; bachelor's theses