Potravinové interakce v rámci antibiotické terapie - Cikánková, Tereza, 1986- (2014)
Tato bakalářská práce se zabývá především potravinovými interakcemi v rámci antibiotické léčby a významem probiotik ve vztahu s antimikrobiální terapií. Tato dvě témata a související okolnosti jsou teoreticky popsány v první části. Vyhodnocení dotazníkového průzkumu je věnována druhá část práce. První část teoretické práce se zabývá charakteristikou jednotlivých antibiotických skupin se zaměřením na konkrétní potravinové interakce. Následující úsek stručně pojednává o střevní mikroflóře, dále o vlastnostech probiotik a jejich roli v organismu. Především se věnuje významu probiotik v souvislosti s antimikrobiální léčbou. Cílem praktické části této práce bylo pomocí dotazníkové metody zhodnotit zejména povědomí dotazovaných o některých potravinách nevhodných v průběhu jejich antibiotické terapie a posoudit jejich představy o významu probiotik ve vztahu s antimikrobiální terapií.