Přispívá skutečně mléčný tuk k rozvoji aterosklerózy? - Otáhalová, Martina (2014)
Tématem této bakalářské práce je problematika mléčného tuku a jeho vlivu na rozvoj onemocnění ateroskleróza. Celá práce zaujímá objektivní pohled na věc, podložený odbornou literaturou, vědeckými články a poznatky. Zpočátku jsou v bakalářské práci zpracována samostatně témata ateroskleróza a mléčný tuk. Poslední tématický celek osnovy práce se zabývá studiemi o vlivu mléčného tuku na aterosklerózu a existuje-li mezi nimi určitá korelace. Konkrétní studie jsou zaměřeny na zjištění vlivu konzumace mléka a mléčných výrobků na krevní lipidy, na vznik nadváhy a obezity, na riziko rakoviny a hypertenze, na kardiovaskulární úmrtnost a na samotnou aterosklerózu. V praktické části je pomocí dotazníku zjišťována skutečná spotřeba mléčného tuku u respondentů a její souvislost s výskytem onemocnění ateroskleróza. V závěru jsou zpracovány procentuální výsledky všech studií. Skutečnost je taková, že 41 % studií se přiklání k názoru, že mléčný tuk přispívá k rozvoji aterosklerózy.