Výzkum kvarterních sedimentů v jeskyni Barová (střední část Moravského krasu) - Macalík, Vladimír (2014)
Tato bakalářská práce se věnuje studiu sedimentů v jeskyni Barová ve střední části Moravského krasu. V první části je popsána geologická stavba zkoumané oblasti a okolí. Jeskyně Barová byla objevena v roce 1947 a studovaný profil byl odkryt nad II. propastí v roce 2011. V praktické části práce byly laboratorními metodami zpracovány odebrané vzorky. Profil je tvořen fluviálními sedimenty, které vznikly během erozní a akumulační fáze fluviální sedimentace způsobené tokem Jedovnického potoka. Dále jsou v profilu zastoupeny povrchové sedimenty, které byly dovnitř jeskyně splaveny komíny tvořících součást jeskynního systému. Tyto sedimenty pocházejí hlavně z povrchových rudických vrstev. Jejich přítomnost dokazuje velký výskyt rohovců a stanovení asociace průsvitných těžkých minerálů typických pro rudické vrstvy.