Hydrogeochemie skapových vod v jeskyni Býčí skála (Moravský kras) - Blažková, Klára (2014)
Tato práce je zaměřena na studium dvou skapů (Obří komín, BS1 a Pršavý komín, BS2) v jeskyni Býčí skála (Moravský kras). Cílem bylo prozkoumat, jak se vody chovaly za určitých podmínek v krasovém profilu a jejich vliv na recentní krasové procesy. Důležitým zjištěním bylo potvrzení nenasycené vody u skapu BS2 (SI = -0,28), v jednom termínu (duben). Ostatní skapy byly vzhledem ke kalcitu lehce přesycené (SI od 0,16 do 0,92). Parciální tlaky CO2 ve studovaných vodách (PCO2(voda) od -3,3 do -2,54) byly většinou nižší než v jeskynní atmosféře (PCO2(atm) od -3,15 do -2,76). Tyto vody budou rozpouštět další CO2 a snižovat stupeň nasycení. Ve dvou případech (BS1, říjen a BS2, duben) byl parciální tlak CO2 ve vodě vyšší než v okolní atmosféře. Tyto vody tedy budou odplyňovat a zvyšovat nasycení kalcitem. Ve většině případů byl PCO2 ve vodě nižší, než hypotetický PCO2, který se podílel na vzniku vody v epikrase.