Posuv světelného svazku při studiu plasmonu - Slabá, Michala, 1986- (2014)
Práce pojednává o vzniku Goos--Hänchenova posuvu, tedy o vzniku podélného posuvu omezeného svazku při totálním odrazu. Tento jev je studován pro případ, kdy je v Kretschmannově konfiguraci opticky vybuzen povrchový plasmon. Velikost Goos--Hänchenova posuvu je v práci odvozena pro gaussovský svazek v závislosti na parametrech optické soustavy a na parametrech svazku. Je zde navržen a proveden experiment ověřující teoretické výsledky.