Ohrana životního prostředí při využívání obnovitelných zdrojů energie v právní úpravě ČR - Doležalová, Helena; Dudová, Jana, 1957-; Masarykova univerzita. Katedra práva životního prostředí a pozemkového práva (2013)
V této disertační práci je problematika využívání energie z obnovitelných zdrojů zúžena na právní úpravu ochrany životního prostředí při této činnosti; pozornost je tedy zaměřena na zohlednění přínosu i negativ využívání energie z obnovitelných zdrojů pro životní prostředí v pramenech práva a při jejich interpretaci a aplikaci. Nejprve jsou uvedeny relevantní prameny, dále jsou analyzovány pojmy, které se v nich nejčastěji vyskytují, poté principy a zásady, na nichž je založena tvorba, aplikace a interpretace těchto právních pramenů, na což navazuje přehled a zhodnocení prostředků (nástrojů) ochrany životního prostředí při využívání obnovitelných zdrojů energie a institucionální zajištění využívání těchto nástrojů. Do šesté kapitoly byly vybrány problematické otázky ochrany životního prostředí, vztahující se k jednotlivým obnovitelným zdrojům. Z jednotlivých vzájemně souvisejících kapitol jsou vyvozeny nejprve obecné závěry, dále odpověď na otázku, zda byla (a čím konkrétně) ověřena stanovená hypotéza, a v návaznosti na tyto závěry jsou navrženy nejen určité změny české právní úpravy, ale také možnosti zefektivnění aplikace úpravy současné. Závěrečná kapitola končí náměty na další zkoumání dílčích aspektů předmětného tématu. Práce vychází ze stavu právní úpravy ke dni 31. 7. 2013.
This thesis presents the author's research and findings about protection of the environment in relation to the use of renewable energy sources in Czech legal regulation. The thesis is divided into seven mutually interconnected chapters. The first one serves as an introduction to the topic, the system of the thesis, its information sources, aims, and methods. The second chapter describes relevant sources of law. The third chapter analyzes basic concepts defined in legal regulation, in addition to comparison of these concepts in different acts. The fourth chapter is dedicated to selected environmental law principles and principles of public administration in the context of the topic in question. The fifth chapter deals with tools of environmental protection related to the use of energy from renewable sources, in addition to relevant institutions ensuring implementation of these tools. The sixth chapter discusses selected questionable issues of environmental protection relating to particular renewable energy sources. Final chapter gives general conclusions and summary of partial conclusions in addition to an answer to the question of whether the hypothesis was verified. Furthermore, this chapter contains some ‘de lege ferenda’ proposals, overview of possibilities for improvement within application of current law, and suggestions for further research. The thesis is based on legislation as at 31 July 2013.
Vedoucí práce: Jana Dudová
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2014
Anglické resumé
Keywords: alternativní energetické zdroje; energetické zdroje; ochrana životního prostředí; environmental protection; power resources; alternative energy sources; disertace; dissertations