Ohrana životního prostředí při využívání obnovitelných zdrojů energie v právní úpravě ČR - Doležalová, Helena (2013)
V této disertační práci je problematika využívání energie z obnovitelných zdrojů zúžena na právní úpravu ochrany životního prostředí při této činnosti; pozornost je tedy zaměřena na zohlednění přínosu i negativ využívání energie z obnovitelných zdrojů pro životní prostředí v pramenech práva a při jejich interpretaci a aplikaci. Nejprve jsou uvedeny relevantní prameny, dále jsou analyzovány pojmy, které se v nich nejčastěji vyskytují, poté principy a zásady, na nichž je založena tvorba, aplikace a interpretace těchto právních pramenů, na což navazuje přehled a zhodnocení prostředků (nástrojů) ochrany životního prostředí při využívání obnovitelných zdrojů energie a institucionální zajištění využívání těchto nástrojů. Do šesté kapitoly byly vybrány problematické otázky ochrany životního prostředí, vztahující se k jednotlivým obnovitelným zdrojům. Z jednotlivých vzájemně souvisejících kapitol jsou vyvozeny nejprve obecné závěry, dále odpověď na otázku, zda byla (a čím konkrétně) ověřena stanovená hypotéza, a v návaznosti na tyto závěry jsou navrženy nejen určité změny české právní úpravy, ale také možnosti zefektivnění aplikace úpravy současné. Závěrečná kapitola končí náměty na další zkoumání dílčích aspektů předmětného tématu. Práce vychází ze stavu právní úpravy ke dni 31. 7. 2013.