Studium vlastností liposomů jako přenašečů léčiv pomocí různých analytických metod - Guráň, Roman (2014)
Ve své diplomové práci jsem se zabýval liposomy, které se lišily v obsahu cholesterolu v lipidové dvojvrstvě, a které sloužily jako přenašeče léčiva doxorobucinu. Cílem práce bylo zjistit, jak cholesterol v lipidové dvojvrstvě liposomů ovlivňuje amperometrickou detekci přenášeného doxorubicinu, jak ovlivňuje jeho fluorescenci a jak ovlivňuje jeho toxicitu. Byly využity především metody FIA-ED, fluorescenční spektrometrie a MALDI-TOF MS. Toxicita byla zjišťována na bakteriální kultuře zlatého stafylokoka pomocí analýzy růstových křivek.