Metody izolace a detekce látek použitelných jako náhrada bojových chemických látek - Vidrmanová, Martina (2014)
Diplomová práce je zaměřena na vývoj chromatografické metody (LC-MS/MS, LC-DAD) stanovení simulantů bojových chemických látek (BCHL), umožňující sledovat úroveň kontaminace ochranných materiálů bojovými chemickými látkami a účinnost postupů dekontaminace ochranných materiálů. Pro tuto práci byly zvoleny methylsalicylát (MS), 2-chlorethyl ethyl sulfid (CEES) a 2-chlorethyl methyl sulfid (CEMS) pro simulaci chování yperitu, který se řadí mezi zpuchýřující látky. Dalšími simulanty BCHL byly diethyl ethylfosfonát (DEEP), dimethyl methylfosfonát (DMMP) a triethylfosfát (TEP), které simulují nervové látky. Simulanty byly použity ke kontaminaci materiálů, které poskytl Ústav pro jadernou bezpečnost, butylkaučuk, polyethylenová fólie a krycí textilie. Součástí práce jsou také úvodní experimenty zaměřené na studium extrahovatelnosti simulantů BCHL z půdy. Byl sledován vliv celkového organického uhlíku v půdě na účinnost extrakce simulantů z laboratorně obohacených vzorků půdy.