Úroveň a zdroje difuzní kontaminace lesních půd rizikovými prvky - Hořínek, Vít (2014)
Půda je jedna z životně důležitých složek životního prostředí. Schopnost půdy absorbovat rizikové látky může vést k narušení ekologických funkcí daného ekosystému. Tato diplomová práce je zaměřena na hodnocení aktuálního stavu výskytu rizikových prvků v lesních půdách. Praktická část vychází ze dvou projektů (INTERREG a KOLEP), které jsou zaměřeny na difúzní kontaminaci lesních půd České republiky rizikovými prvky (As, Pb, Cd, Zn, Fe a Mn). Vyhodnocení koncentrací bylo provedeno na základě různých vlivů, jako jsou například nadmořská výška, druh porostu či hloubka odběru.