Fotokatalytické cross-coupling reakce disulfidů a aminokyselin - Ludvíková, Lucie (2014)
Cílem této práce byla studie reakčního mechanizmu zániku a opětovné tvorby disulfidické vazby organických disulfidů fotosenzibilovaných bengálskou červení. Pro reakci byly použity modelové alifatické disulfidy - dimethyldisulfid a dibutyldisulfid a také dimer glutathionu a cystin. Mechanizmus této senzibilační reakce byl studován pomocí nanosekundové laserové zábleskové fotolýzy měřením absorpčních spekter reakčních meziproduktů při excitační vlnové délce 532 nm a rychlostních konstant jednotlivých reakčních kroků pomocí kinetických stop jednotlivých krátce žijících molekul.