Vynucování právní úpravy nekalé soutěže a právní prostředky její ochrany - Hruda, Ondřej (2013)
Ve své disertační práci se zabývám právní problematikou vynucování právní úpravy nekalé soutěže a právními prostředky její ochrany, konkrétně svépomocí, zdržovacím nárokem, odstraňovacím nárokem, nárokem na náhradu škody, bezdůvodným obohacením, jakož i tím, jak spory z nekalé soutěže urovnat smírně. Jsem přitom přesvědčen, že pro českou rozhodovací praxi může být velmi inspirativní zkoumání zahraniční rozhodovací praxe ve věcech nekalé soutěže, především pak rozhodovací praxe ve státech nám blízkých kulturní a právní tradicí, tedy v Německu a Rakousku. Ve své práci tak vycházím z myšlenky, že „acquis communautaire“ nespočívá jen ve směrnicích, nařízeních a rozhodovací činnosti Soudního dvora Evropské unie, ale ve všech podobách právní praxe a rozhodování soudů jednotlivých států. Ve své práci vycházím rovněž z teze, že zájem na dodržování práva proti nekalé soutěži je nejen zájmem soukromým, ale i veřejným.