Trofická nika myrmekofágních pavouků - Neradilová, Magdalena; Pekár, Stano, 1970-; Masarykova univerzita. Ústav botaniky a zoologie (2014)
V teoretické části bylo cílem uskutečnit literární rešerši trofické niky myrmekofágních pavouků. Praktická část byla zaměřena na pavouka Euryopis episinoides a na jeho potravní specializaci. Aktuální kořist byla zjištěna na základě analýzy zámotků obsahující zbytky kořistí. Výsledek odhalil jeho úplnou specializaci na lov mravenců. Experiment pro zjištění šířky spektra kořisti E. episinoides probíhal v laboratorních podmínkách. Provedenými experimenty bylo dokázáno, že E. episinoides není potravní specialista zaměřený na lov jednoho typu kořisti, ale je schopen lovit v širším spektru kořisti.
The theoretical part aimed to make a literature research of the trophic niche of the myrmekophagous spiders. The practical part was focused on a species called Euryopis episinoides and its foraging specialization. The actual prey was found based on the analysis of cocoons containing residues of the prey. The result revealed its full specialization in hunting ants. The experiment to determine the range of the E. episinoides’s prey was conducted in the laboratory conditions. The performed experiments confirmed that E. episinoides is not a monophagic focused only on one type of hunting prey but it can hunt in a wider range of prey.
Vedoucí práce: Stanislav Pekár
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2014
Keywords: ekologická nika; myrmekofágní pavouci; pavouci; potravní ekologie; anti-eating spiders; ecological niche; food ecology; spiders; bakalářské práce; bachelor's theses