Sensory kyslíku u savců - Dubec, Vít (2014)
Kyslík je využíván k základním metabolickým procesům v buňkách savců. Jeho dostupnost v okolním prostředí se však může z různých důvodů velmi lišit. Schopnost adaptace na změny v jeho koncentraci je tedy pro většinu organizmů kritická k přežití. Proto se u nich vyvinulo množství různých tkání a mechanizmů specializovaných právě na recepci kyslíku. Tato práce pojednává o změnách, které probíhají na buněčné úrovni během hypoxie, a které spouštějí specifické mechanismy buněčné odpovědi. Středem pozornosti v souvislosti s recepcí kyslíku jsou především mitochondrie, AMP kinázy, NADPH oxidázy a reaktivní formy kyslíku (ROS), které pravděpodobně působí jako signalizační molekuly. Na transkripční úrovni je to pak nepochybně hypoxií indukovaný faktor (HIF). Hlubší pochopení molekulární podstaty kyslíkové recepce může přinést nové terapeutické možnosti v léčbě některých onemocnění dýchací a cévní soustavy.