Druhového složení luk západního Slavičínska v kontextu okolních flyšových Karpat - Gergelová, Vendula (2014)
V této bakalářské práci se věnuji výzkumu druhového složení luční vegetace západního Slavičínska. Oblast se nachází v chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty. Cílem práce bylo zapsat v daném území fytocenologické snímky a srovnat podobnost druhového složení luk studovaného území se střední a severní částí Bílých Karpat a severněji položenými Vizovickými a Vsetínskými vrchy. Z mé analýzy lze usoudit, že louky Slavičínska nejsou tak druhově bohaté jako typické květnaté louky ostatních částí Bílých Karpat, což vyplývá také z dosavadní literatury. Studované území se vyznačuje především výskytem společenstev svazu Arrhenatherion elatioris, což jsou mezofilní ovsíkové a kostřavové louky, a liší se i absencí některých, pro Bílé Karpaty typických, druhů. Vyskytuje se zde ale také několik chráněných druhů rostlin, zejména z čeledi Orchideaceae.