Molekulárně-biologická analýza prediktivních markerů v cílené terapii karcinomu plic - Strouhalová, Jana (2014)
Nejvíce úmrtí na nádorová onemocnění je způsobeno nádory bronchu a plic. V 75 % případů nádorů bronchu a plic se jedná o histologickou skupinu nemalobuněčného karcinomu plic (NSCLC). K léčbě NSCLC lze kromě chirurgického zákroku, chemoterapie a radioterapie využít také inhibitory receptoru pro epidermální růstový faktor (EGFR). Efektivní léčebnou odpověď na inhibitory EGFR u pacientů s NSCLC předpovídá přítomnost aktivačních mutací v genu EGFR. Cílem práce bylo porovnání metod, které lze pro detekci aktivačních mutací EGFR použít. Zvláštní pozornost je věnována zhodnocení metody PCR obohacené o mutovanou alelu.