Mitotické disrupce u mnohočetného myelomu - Petrík, Jakub (2014)
Mnohočetný myelom (MM) je ve světě druhé nejčastější hematoonkologické onemocnění. Je charakterizován expanzí monoklonálních plazmatických buněk, které se akumulují v kostní dřeni a ovlivňují tam hematopoézu. S nástupem nových léků se MM změnil z neléčitelného na těžko léčitelný. Nicméně, pacienti stále relabují. Cílem léčby je proto dosažení kompletní remise, kdy vymizí klinické příznaky, a prodloužení této doby na maximum. Patogeneze MM dosud není zcela jasná. Zdá se, že roli by mohli hrát aberantní centrozomy. Centrozomy jsou organely, které mají funkci v organizování mikrotubulů v průběhu dělení buňky. Jejich počet je koordinován s buněčným cyklem a jejich aberantní počet může tento proces narušit. Centrozomové amplifikace (CA) byly detekovány u všech stádií monoklonálních gamapatií. Proto se předpokládá, že mohou představovat jeden z mechanizmů disrupce buněčného cyklu, co vede k chromozomální nestabilitě plazmatických buněk u MM. Cílem této diplomové práce bylo porovnat skupiny s