Specific mechanisms of action of pollutant mixtures in the environment - Jálová, Veronika (2014)
V životním prostředí se vyskytuje široké spektrum látek antropogenního i přírodního původu. Environmentální vzorky obsahují směsi látek s různými fyzikálně-chemickými vlastnostmi a potenciální biologickou aktivitou. Některé z těchto látek mohou ovlivňovat endokrinní systém a nepříznivě působit na zdraví volně žijících druhů i člověka. Chemické látky mohou narušovat funkci endokrinního systému různými mechanismy, např. ovlivněním produkce, uvolňování, transportu, metabolizmu, vazby, působení nebo eliminace přirozených hormonů. Dizertační práce je zaměřena na hodnocení kontaminace různých složek prostředí látkami působícími některými specifickými mechanismy účinku za použití in vitro biotestů. Konkrétně bylo studováno působení komplexních environmentálních vzorků na tři intracelulární receptory (estrogenní, androgenní a arylhydro-karbonový receptor). Dizertační práce je rozdělena do tří tematických částí, které se zabývají hodnocením kontaminace různých typů vzorků z říčního prostředí po