Multidimensional separation methods in analysis of complex biological mixtures - Duša, Filip (2013)
Tato práce se zabývá dvoudimenzionálními separacemi peptidů a proteinů obsažených v biologických matricích. Teoretický úvod popisuje extrakci proteinů z biologických matricí, módy izoelektrické fokusace (IEF) a kapalinové chromatografie (LC) používané pro frakcionaci ve dvoudimenzionálních separačních schématech a aktuální články zabývající se kombinací IEF a LC. V části výsledků jsou uvedeny čtyři vědecké články, které prošly připomínkovým řízením a byly publikovány v mezinárodních vědeckých časopisech. V prvním článku bylo testováno zařízení pro IEF v rozbíhavém toku na separaci peptidů pomocí módu autofokusace. Kapilárním formát LC v druhé dimenzi byl následně použit pro separaci frakcí získaných pomocí autofokusace. V následujícím článku bylo popsáno zařízení pro mikropreparativní analýzu pomocí IEF a následně bylo toto zařízení využito pro dvoudimenzionální separaci proteinů a peptidů ze syrovátky. Jednoduchý kapalinový chromatograf využívající tvorbu gradientu mobilní fáze bez dě