Predikce fázových rovnovah v systému V-Zr pod teplotou 300 K - Štrof, Jan; Vřešťál, Jan, 1939-; Masarykova univerzita. Ústav chemie (2014)
Tato rigorózní práce je zaměřena na rozšíření fázového diagramu V-Zr publikovaného v práci [1] až k nule Kelvin s využitím dat rozšíření údajů Gibbsových energií [2] z databáze čistých složek (The SGTE Pure Elements Database) [3] a také s využitím výsledků ab-initio výpočtů Gibbsových energií koncových členů Lavesovy fáze V2Zr [1]. Pro rozšíření dat Lavesovy C15 fáze je použit Einsteinův model Gibbsovy energie pro ideální krystal [4]. K predikci fázových diagramů je používán program Thermo-Calc [5] a termodynamické údaje z SGTE databáze [3] a databáze rozšířených dat z SGTE databáze [2].
This paperwork aims to the extension of phase diagram V-Zr published in a paper [1] to zero Kelvin using expand Gibbs energy data [2] from The SGTE Pure Elements Database [3] and also using ab-initio calculated Gibbs energies of Laves phase V2Zr end-members [1]. To extend date of C15 Laves phase is Einstein’s model of the Gibbs energy for an ideal crystal [4]. For prediction of phase diagrams, the software Thermo-Calc [5] and thermodynamic data from the SGTE database [1] and extended data from SGTE database [2] are used.
Vedoucí práce: Jan Vřešťál
Rigorózní práce (RNDr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2014
Keywords: binární systém V-Zr; CALPHAD; Einsteinova teplota; fázové rovnováhy; Gibbsova energie; Lavesovy fáze; nula Kelvin; phase equilibria; rigorózní práce