Predikce fázových rovnovah v systému V-Zr pod teplotou 300 K - Štrof, Jan (2014)
Tato rigorózní práce je zaměřena na rozšíření fázového diagramu V-Zr publikovaného v práci [1] až k nule Kelvin s využitím dat rozšíření údajů Gibbsových energií [2] z databáze čistých složek (The SGTE Pure Elements Database) [3] a také s využitím výsledků ab-initio výpočtů Gibbsových energií koncových členů Lavesovy fáze V2Zr [1]. Pro rozšíření dat Lavesovy C15 fáze je použit Einsteinův model Gibbsovy energie pro ideální krystal [4]. K predikci fázových diagramů je používán program Thermo-Calc [5] a termodynamické údaje z SGTE databáze [3] a databáze rozšířených dat z SGTE databáze [2].