Nástroje prosazování unijního práva životního prostředí - Vomáčka, Vojtěch, 1984-; Jančářová, Ilona, 1959- (2013)
Disertační práce se zabývá nástroji prosazování unijního práva životního prostředí, tedy nástroji, které na unijní nebo na národní úrovni zajišťují jednotné podmínky účinné aplikace regulace obsažené v jednotlivých právních aktech unijního práva životního prostředí. Cílem práce je vymezení specifik prosazování unijního práva životního prostředí v obecnějším kontextu prosazování unijního práva, identifikace slabých míst jednotlivých nástrojů prosazování a také vymezení míry unifikace jednotlivých nástrojů na národní úrovni, a to na základě posouzení, jakým způsobem a jak výrazně unijní právo omezuje míru uvážení členských států při využití nástrojů prosazování unijního práva životního prostředí.